Често, когато сме в началото на съвместната си работа, чувам от клиентите си такива фрази:

– в къщи трябва да върша всичко сама, мъжът ми не се ангажира с нищо.

– в работата от мен изискват повече от другите, които все се скатават.

– приятелката ми смята, че аз трябва да я издържам, да я водя на екскурзии, да й правя скъпи подаръци. 

– синът ми не иска да се жени, не иска да живее отделно. Продължава да живее при мен, понеже всичко му е наготово.

Хората се чувстват използвани. И с пълно право. Защо един да се нагърбва с повече работа и отговорности от друг, който е не по-малко здрав, често даже много по-здрав?

Тъй като днес всички четем книги и се саморазвиваме, и повечето хора са запознати с тезата, че причината за всичко, което ни се случва, е вътре в нас, вместо да умуваме дълго, направо им предлагам да поставят в началото на оплакването си фразата

„Аз позволявам“

Тогава изречението звучи така:

„Аз позволявам на другите да не вършат нищо в къщи и да не се ангажират. 

Аз позволявам на работа да изискват от мен повече и да работя повече.

Аз позволявам на приятелката ми да иска от мен прекалено много неща.

Аз позволявам на сина ми да живее наготово при мен.“

Какво става, когато променим оплакванията по този начин? Много просто. Те престават да са оплаквания, а се превръщат в нещо, за което поемаме лична отговорност, понеже приемаме, че зависи от нас, че сами сме го позволили.

Когато кажеш – „На мен ми се случват лоши работи“ –  ти си в позицията на жертва. Когато кажеш – „Това ми се случва, защото го позволявам“ – преминаваш в позицията на автор на живота си.

Ключът е в поемането на отговорност за нещата, които ни се случват. Ключовата дума е ОТГОВОРНОСТ. Отговорност за нашите проблеми, за нашите успехи, за нашите неуспехи, за всичко.

Всичко, което ни се случва, зависи от нас. Това е по-здравословната гледна точка.

Когато поемем отговорност, получаваме в ръцете си инструмент– щом аз съм го позволил, значи аз мога да го спра.

Поемането на отговорност кара човека да порасне, а не да продължава да се жалва като малко дете – ами все на мен се случват такива работи. Това е незряло и по-важното е, че няма да те доведе доникъде.

Когато приемеш, че нещата се случват с твое позволение, имаш два избора – първият е да ги оставиш да продължават по същия начин, вторият е да потърсиш решение.  

Не казвам, че е толкова лесно. За да ти се случват такива неща, значи имаш проблеми със самия себе си, не чувстваш опора в себе си, за да ги допускаш. Но поне знаеш в коя посока да вървиш. Работата с психолог може да ти спести години трупане на раздразнение и неудовлетвореност.

Излизането от позицията на жертва на обстоятелствата има оздравяващ ефект.

Все повече хора поемат такава отговорност за нещата, които им се случват, и резултатът е, че след като се справят с някакви свои дефицити, това оказва оздравителен ефект върху живота и бизнеса им като цяло.    

Следователно, ако се чувстваш използван, помисли как допускаш другите да го правят.

 За околните това може да е кристално ясно, но за теб не е. Наблюдавай се и виж кое е това, което те кара да им позволяваш да те използват.

Ако ти се случва често да те използват, например, не само в една, но и в две, три работи, които си сменил, по-логично е причината да е в теб, а не в работите.

Ако те използват и в къщи и на работа, колкото и удобно да е да смяташ, че хората са лоши, аз те съветвам да мислиш за това като за черни очила, които си сложил и не искаш да ги свалиш, за да не видиш истинската реалност.

Дори шефът ти или съпругът ти наистина да те използват, правилният въпрос, който следва да си зададеш, е не „Защо ми се падат все такива, които ме използват?“, а

„Защо избирам все такива, които ме използват?“

Така ще поемеш отговорност за случващото се и ще търсиш в правилната посока – вътре в себе си, а не навън. Така ще излезеш от омагьосания кръг.

Твърдението, че „светът е лош“, е само оправдание да не правиш нищо и да чакаш нещата да се оправят от само себе си. Което никога не става. Или положението трябва толкова да се влоши, че в един момент да зарежеш всичко. Това също е изход, но е по-трудният начин, защото прекаленото изчакване ще те нарани много.  

Желая ти успех и ако не можеш да се справиш сам, запиши час за сесия, за да работим индивидуално!   


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *