Как да се справиш трайно с тревожността

В предишната публикация разгледахме индивидуалните причини за тревожността. Но има и други фактори, които й влияят.

Някога замислял ли си се, че върху твоята тревожност оказват огромно въздействие не само собствените ти нагласи, но и нагласите на обществото, в които всички сме потопени?

Съвременният начин на живот поставя много изисквания. Ако човек реши да ги следва безкритично, те могат да му костват здравето.

Днес се залага на конкуренцията и непрекъснатото развитие. Ако не си конкурентен, ако не правиш нови неща, за да отговаряш на високите изисквания, ще отпаднеш от състезанието.

Най-лесно това се вижда в училище. Ако детето не тръгне на английски още в първи клас или в детската градина, или ако не влезе в престижна гимназия, родителите се тревожат, че то ще бъде неконкурентноспособно. Което означавало, че няма да има добра реализация в живота, престижна професия и финансова сигурност.

Тази логика е крайно съмнителна, тъй като много деца без престижно образование се оказват по-амбициозни и независими да следват мечтите си.

Но повечето родители подхождат от позицията на страха и общоприетия шаблон за успех.

Ето как детето започва отрано да обслужва родителските страхове, прави тестове, вместо да играе или спортува, втълпява му се, че не се справя достатъчно добре и че винаги трябва да е на висота.

Така се залагат основите на бъдещия невротик, който отрано научава, че трябва да бъде най-добрият във всичко. Такова поведение трудно се поддава на корекция по-късно.

Звучи ли ти познато? Откри ли се тук?

Ако искаш да промениш нещата, обади се или си запиши час за сесия тук.

Но не е само това. Има друг, много по-негативен резултат от прекалените амбиции. Робуването на обществените модели за успех ни откъсва от собствените потребности и вкусове. На практика те се заглушават особено, когато се тръгне на училище.

Когато непрекъснато те учат, че трябва да си като другите, за да успееш в живота,

ти забравяш да питаш себе си какво всъщност искаш, какво ти харесва, какво обичаш да правиш, което е различно от онова, което очакват от теб.

Нямаш представа за нещата, които щеше да искаш да правиш в този живот, ако ти бяха дали възможност да ги откриеш.

Не всеки има изявени таланти, които да определят жизнения му път. За повечето хора е необходимо време и развиване на усет и разбиране към себе си.

Затова е толкова трудно да открием какво ни харесва да правим, защото сме загубили връзка със собствените си потребности и желания.

Научили сме се да не ги уважаваме и така сме загубили своята идентичност. А загубата на идентичност е все едно да живееш чужд живот, не своя, тоест празнота.

Оттук нататък има само една крачка към ниското самочувствие.

Как да се чувстваш ценен, като си никой!

Всички, склонни да се тревожат, са неуверени хора, загубили връзка със себе си. Хора, които не мислят, че имат какво да дадат на този свят. Просто защото никога не са гледали на себе си като на ценни и талантливи.

Но имам и добра новина за теб. Това може да се промени!

Можеш да преосмислиш настоящите вярвания и житейски стратегии и да избереш такива, които те правят по-центриран и по-спокоен, че има неща в живота, които никой друг не може да ти отнеме, дори най-големият ти конкурент.

Увереност в себе си и в собствения път – това е най-голямата защита, която ще те излекува от тревожността.

Ако искаш трайни резултати, обади се или си запиши час за сесия тук.


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *