Тревожният ум държи тялото в постоянно напрежение, което се отразява на съня и здравето. Тази медитация ще те научи да успокояваш тревожните мисли. Но тя не може да замести специализираната психотерапия. Ако страдаш от повишена тревожност, панически атаки или други тревожни състояния, по-добре е да се обърнеш към специалист, който да те научи как да се справяш. Тази медитация ще те научи да отпускаш тялото и ума, и да поставяш под въпрос истинността на мислите, които те измъчват.

Мислите получават сила, само ако им дадеш от твоята енергия, от твоите емоции, от твоите страхове. Тогава те се разрастват и създават собствена виртуална реалност в ума. Тревожните мисли са твое творение. Те са идеи, които обличаш в страховете си. Тези идеи идват от миналото. Умът работи единствено с информация от миналото. Мислите са плод на миналото, на твоите минали преживявания, на онова, което се е случило преди. Ти ги пренасяш в твоето бъдеще, за да се предпазиш, да се подсигуриш. Но така ги превръщаш в господар на твоя вътрешен свят. Зареждаш мислите със страховете от миналото и ги пренасяш в бъдещето. Това те вплита в омагьосан кръг.

Сега забрави за миналото или за бъдещето. Потопи се в този настоящ миг, в тези 15 минути, които отдели за себе си. Има ли нещо, което да те застрашава точно сега? Не, няма. Наслади се на този миг сигурност, тишина и покой. Усети как сигурността и покоят те обграждат, пазят и защитават. Наблюдавай тревожните мисли от това сигурно и защитено място. Сега те изглеждат странни. Когато лишиш мислите от твоя страх, ти ги лишаваш от техния заряд, от тяхната сила, и те се превръщат в слаби движения на ума, като вълни в езеро, като полъх на вятъра в небето. Наблюдавай тревожните мисли от настоящия момент, в който си защитен и си на сигурно място. Сега можеш да ги прецениш по-обективно. Лишените от сила и емоция мисли са нещо, което можеш да поставиш под въпрос, нещо, в което можеш да се усъмниш, нещо, с което можеш да се справиш.

Категории: АНТИСТРЕС

0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *