Какво представлява стресът и можем ли да му противодействаме?

Според канадския ендокринолог Ханс Селие, който изследва подробно физиологичния стрес и му дава определение, стресът е неспецифична /еднотипна/ реакция на тялото в отговор на промени в обкръжаващата среда. При различни неблагоприятни въздействия на околната среда хората реагират по еднакъв начин, като целта на тази реакция е адаптация. Тялото отделя специфични хормони, които го подготвят да се справи с променените условия и му помагат да се адаптира, тоест да оцелее. Стресовите хормони – адреналин, норадреналин, кортизол – са добре известни. Това, което се знае по-малко, е, че техните нормални нива са изключително важни за всекидневното функциониране на организма, тъй като влияят върху обмяната на веществата, паметта, концентрацията, имунната система. Не тези хормони са вредни сами по себе си, а прекомерните количества от тях, които се отделят в тялото за продължителни периоди и създават неблагоприятен хормонален фон с всички последствия от това. Следователно стресовата реакция като реакция на адаптация е важна и необходима за функционирането на човека и в основата й лежи естествен физиологичен механизъм, свързан с работата на вегетативната нервна система и нейните два дяла – симпатиков и парасимпатиков. Отделянето на стресови хормони активизира работата на симпатиковата нервна система, което води до засилена дейност на сърдечния мускул, увеличено кръвооросяване на скелетната мускулатура, намален приток на кръв до вътрешните органи, тоест човек се подготвя за действие, за активност.

Освен физиологичен стрес съществува и психологически стрес. Той възниква под въздействието на стресори, които не влияят пряко върху тялото, но задействат същият механизъм на оцеляване. Една и съща биохимична реакция може да възникне както в резултат от физиологично въздействие върху организма – студ, жега, нараняване, така и вследствие на психологически фактори – травматично събитие, загуба, конфликт, неприятности. Основното при психологическия стрес е оценката на стресовото събитие и способността на индивида да се справи с него. Ако човекът прецени, че ситуацията е застрашаваща и не може да се справи, настъпва реакция на психичен стрес. Тялото реагира по същия начин, както при биологичния стрес, като се активизира симпатиковата нервна система и се привежда в готовност за „бий се или бягай“. Психичните компоненти на реакцията са тревога, паника, страх и др.

В днешно време нивата на психологически стрес са много високи поради конкурентния и прекалено динамичен начин на живот. В далечното минало включването на механизма на оцеляване е спасявало живота на първобитните хора. Днес, въпреки че човек много по-рядко попада в животозастрашаващи ситуации, той твърде често преживява състояния на повишена тревожност поради проблеми в работата, осигуряването на прехраната на семейството, високите изисквания, които си поставяме по отношение на образование, реализация, финансова обезпеченост. Независимо от целесъобразността на стресовата реакция, когато сме подложени на постоянен стрес и тялото живее в състояние на непрекъсната бойна готовност, това няма как да се отрази благоприятно върху физическото ни и психично здраве. Тук трябва да добавим и неумението на съвременния човек да се отпуска и отпочива ефективно, за да разтовари напрежението. Всяко нещо в живота е на приливи и отливи – напрежение-отпускане, работа-почивка, разходване-презареждане. Такъв е природният цикъл на енергията, който обаче не следваме в ежедневието, а натискаме педала до пълен срив.

Какво се случва с тялото под влияние на стреса – остър или хроничен? Започват здравословни проблеми като хипертония, сърдечно-съдови заболявания, слаба имунна система, заболявания на дихателната и храносмилателната системи, нарушения на съня. Засилват се проявите на себеразрушително поведение като алкохолизъм, тютюнопушене, употреба на наркотици. Хроничният стрес може да доведе до отключване на депресивни състояния, тревожни разстройства, панически атаки, професионално прегаряне.

Може ли психологът да помогне за преодоляване на състоянията на остър и хроничен стрес и как? Следва


0 Коментара

Вашият коментар

Avatar placeholder

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *