За паническите атаки

Симптоми и физиологичен механизъм

Паническите атаки са често срещано състояние днес. Те представляват остри пристъпи на силен страх, придружени от телесни симптоми като ускорен пулс, замаяност, световъртеж, изпотяване на дланите, вълна от отмаляване по тялото, затруднено дишане,  слабост, усещане ту за топлина, ту за студ, дереализация – сякаш виждаш всичко за първи път или ти се струва нереално, деперсонализация – имаш чувството, че си извън тялото. По правило паническите атаки се случват ненадейно, но появата им може да се предшества от повишена тревожност или страх, тревожно очакване.

Паническите атаки се обясняват с внезапното изръсване на адреналин в кръвта, което се случва, когато човек се чувства застрашен по един или друг начин. Така се проявява древният физиологичен механизъм за оцеляване „бий се или бягай /или замръзни/“, при който тялото се подготвя за бягство, отделя се адреналин, кръвта се оттегля към крайниците и то се мобилизира за действие. Тоест в основата на паническите атаки лежи една естествена физиологична реакция на организма, подготовка за реагиране на опасност. Но тъй като съвременният човек нито се бие, нито бяга /в буквалния смисъл/, излишният адреналин в кръвта се проявява под формата на гореописаните симптоми. Тъй като това е естествен за тялото процес, той не се повлиява от медикаменти. Употребата на антидепресанти и транквилизатори облекчава временно неприятните усещания, но след спирането им паническите атаки се възобновяват.

Причините за паническите атаки са психологически. По някаква причина не е издържала психиката на човека, който е започнал да възприема житейската си ситуация като силно застрашаваща благополучието му. Днес рядко паническа атака тръгва в резултат на опасно за живота събитие като катастрофа, нападение, бедствие. В преобладаващия си брой клиентите с паник атаки възприемат като застрашаващи събитие или поредица от събития, които нямат пряка връзка с физическото им оцеляване, например раздяла с любим човек, развод, проблеми в работата, уволнение, персистиращи житейски неуредици. За това много допринася силностресиращата и конкурентна среда, която насърчава да интерпретираме всеки неуспех в професията и връзките си като провал с катастрофални последствия. И …. тялото задейства автоматично своя древен механизъм за оцеляване, за да ни спасява! Когато паническите атаки зачестят, човек се завърта в омагьосан кръг – страхът от житейската ситуация поражда паник атака, тя от своя страна поради дискомфорта и обезпокоителните симптоми поражда силен страх за живота и да не би да се случи най-лошото, и клиентът започва сега да се страхува от самите панически атаки. Всяка нова паник атака води до ескалиране на страха и силно се нарушава социалното функциониране. Човек започва да се страхува да излиза, да общува, самоизолира се, може да развие агорафобия. Особено характерни са силният страх от смъртта, от лудостта, както и да не извърши нещо неконтролируемо.

На кого се случват паническите атаки? Обикновено това са хора, които са свикнали да контролират всичко в и около себе си, планиращи, изискващи много от себе си и другите, хора, които преживяват тежко, когато нещата не се случват по техния начин, за които е важно да се представят добре в очите на околните, да не разочароват другите, да отговарят на собствените си завишени изисквания винаги и без изключения. Те може да са способни и реализиращи се добре в живота, но от друга страна са много критични, незадоволяващи се с малко, даващи всичко от себе си, хора, които са склонни да се самоизцеждат, само и само да се представят на ниво. Дълбоко в себе си се боят от неодобрението на другите, външно може да изглеждат нахакани и независими, но вътрешно се оценяват по-ниско в сравнение с тях и са безпощадни към себе си. Боят се от неприемане и отхвърляне, от излагане. Силно зависими са от чуждото мнение и оценка. Най-характерното е, че не могат да изразяват емоциите си и ги сподавят в тялото. Да се отдадеш на емоцията означава да пуснеш контрола за известно време, което се оказва много трудно нещо. Но емоцията няма къде да отиде, тя се трупа вътре и рано или късно намира отдушник. Следва

социални бутони

Публикувано в Панически атаки с етикети , , , , , . Постоянна връзка.